söndag, juni 04, 2006

Flugbekämpning


När jag var barn så hade vi sex kor. Givetvis drog korna till sig mycket flugor och min far funderade på att spruta i ladugården med något bekämpningsmedel, men dels kostade det pengar och dels var det nog inte något som var direkt nyttigt om nu flugorna skulle dö av det. Så det blev en helt annan metod, nämligen den naturliga.

Vilka är flugornas fiender? Fåglarna givetvis.
Men hur skulle vi få fåglarna att ta flugorna i ladugården?

På höstkanten när de flesta fåglar givit sig av till varmare länder så var det ju fåglar som stannade kvar. De skulle göra jobbet.

Jag fick ställa upp en liten låda med en pinne. Under lådan var det en fläskbit och i pinnen ett snöre. Sedan var det bara att sitta och passa. När det kom en fågel så ryckte jag i snöret och fågeln var fångad. Detta tog en väldig tid så en annan metod måste vi hitta på.
vi hängde helt enkelt upp en mjärde, som ju egentligen var avsedd att fånga fisk i. Inne i mjärden hängde vi en fläskbit och talgoxarna flög in i buren men kunde inte hitta ut. När vi fått tillräckligt många så bar vi in mjärden i ladugården och släppte ut fåglarna där.

Sedan jobbade de hela vintern. Det blev flugfritt och när flugorna inte räckte så fanns det massor av mat i hö och i spillningen efter korna. När våren kom så fick vi schasa ut fåglarna som verkligen hade trivts i den varma ladugården.

1 kommentar:

Anonym sa...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»